Voor 18:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Gratis verzending binnen NL & BE
30 dagen retourrecht
9,7
201 reviews
9,7
201 reviews
Home / Blogs / Tips & advies / Wat zijn de verschillen tussen trekkingstokken en Nordic Walking stokken?

Wat zijn de verschillen tussen trekkingstokken en Nordic Walking stokken?

Kun je trekkingstokken gebruiken voor Nordic Walking en vice versa?

Stokken zijn stokken, zou je denken, maar in werkelijkheid is het net iets anders. Nordic Walking stokken zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor trektochten, en trekkingstokken kun je weer niet gebruiken voor Nordic Walking. Wat zijn dan de verschillen? Lees verder en ontdek het!

Nordic Walking stokken en trekkingstokken zijn beide ontworpen voor verschillende activiteiten en hebben daardoor unieke kenmerken.

 

Waar gebruik je trekkingstokken voor?

Trekkingstokken worden voornamelijk gebruikt voor wandelen, backpacken en trektochten, vaak in bergachtig terrein. Ze bieden extra ondersteuning bij het klimmen en dalen. Trekkingstokken zijn doorgaans in lengte verstelbaar, hebben een comfortabele grip en een speciale punt die zorgt voor optimale grip op verschillende terreinen.

En waarvoor zijn Nordic Walkingstokken dan ontworpen?

Nordic Walking stokken zijn speciaal ontwikkeld voor de sport Nordic Walking, waarbij je stokken gebruikt om je hele lichaam te trainen en een specifieke techniek toe te passen. Deze stokken zijn meestal licht van gewicht, verstelbaar en uitgerust met een strap waarmee je de stok aan je hand kunt bevestigen.

De punt van de stok is ontworpen voor gebruik op harde oppervlakken, zoals asfalt. Veel Nordic Walking stokken hebben een handschoen die je kunt vastklikken aan de stok, zodat er een directe verbinding tussen je hand en de stok ontstaat. Dit zorgt voor een efficiëntere krachtoverdracht en een betere controle tijdens de beweging.

Wat zijn nog meer verschillen?

De belangrijkste verschillen tussen trekkingstokken en nordic walkingstokken zit in het gebruik en de kenmerken die zijn afgestemd op hun specifieke doeleinden:

Gebruik:

  • Trekkingstokken: Zoals eerder benoemd: deze worden voornamelijk gebruikt voor wandelen in de bergen of bij lange wandeltochten. Ze bieden extra steun en stabiliteit bij het beklimmen van heuvels of bergpassen en kunnen ook helpen om de impact op je gewrichten te verminderen, vooral bij het afdalen.
  • Nordic walkingstokken: Deze zijn specifiek ontworpen voor nordic walking, een sport die wordt beoefend door te wandelen met een techniek waarbij je actief je armen gebruikt, zoals bij het skiën. Het doel is om niet alleen je benen maar ook je armen in te zetten om het hele lichaam te trainen.

 

Lengte en constructie:

  • Trekkingstokken: Trekkingstokken zijn meestal wat langer en hebben een verstelbare lengte om zich aan te passen aan verschillende terreinen, zoals steile hellingen. Ze hebben vaak een robuuste carbonen of aluminium constructie om het gewicht te dragen.
  • Nordic walkingstokken: Nordic walkingstokken zijn doorgaans korter dan trekkingstokken, hebben ook vaak een lichte constructie van carbon of aluminium en bestaat meestal uit één stuk en zijn daardoor niet verstelbaar. Ze zijn meestal voorzien van een handschoen of polsriem die zorgt voor een goede grip en een effectievere armbeweging.

 

Handgrepen en polsriemen:

  • Trekkingstokken: Trekkingstokken hebben meestal speciale handgrepen die comfortabel aanvoelen bij langere wandelingen. Ze hebben vaak ook polsbanden, zodat je de stok niet makkelijk kan laten vallen waardoor deze van de berg afvalt.
  • Nordic walkingstokken: Deze stokken hebben speciale polsriemen of handschoenen die ontworpen zijn om je armen actief te ondersteunen en een betere techniek te bevorderen tijdens het wandelen. De handgrepen zijn vaak iets rechter dan bij trekkingstokken om de beweging van je polsen te ondersteunen.

Samenvattend: trekkingstokken zijn ontworpen voor stabiliteit en steun op ruig terrein, terwijl nordic walkingstokken specifiek bedoeld zijn voor een techniek die zowel de benen als de armen actief inzet bij het wandelen. Heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.