✓ Gratis verzending in NL en BE  ✓ 30 dagen retourrecht  ✓ Al 9 jaar de wandelstok expert

wandelstok

✓ Gratis verzending NL/BE  ✓ 30 dagen retourrecht  ✓ Al 9 jaar wandelstok expert

Geschiedenis van de wandelstok

Door de geschiedenis heen is de wandelstok van een stuk gereedschap ontwikkeld tot een statussymbool. In eerste instantie is de wandelstok bedacht om het lopen te vergemakkelijken. Onze voorouders legden namelijk flinke afstanden af in de tijden van jagers en verzamelaars, die vermoedelijk de loopstok al gebruikte. Toen was het niet meer dan een houten stok. Tegenwoordig is het meer dan alleen een nuttig hulpmiddel; het is ook een symbool van status en klasse, en heeft zelfs een religieuze betekenis voor sommige culturen.

Oorsprong van de wandelstok

Hoewel er debat bestaat over precies wanneer de wandelstok voor het eerst werd gebruikt, zoals we deze hedendaags kennen, lijkt het erop dat de wandelstok toch al paar duizend jaar bestaat. Er zijn verschillende verhalen over hoe de wandelstok tot stand kwam. Sommigen geloven dat de Egyptenaren of de Romeinen de stok uitvonden, terwijl anderen suggereren dat hij in India werd ontworpen door boeddhistische monniken. Wat we wel weten, is dat vele culturen hem om verschillende redenen gebruiken, van jacht tot reizen tot sociale symboliek. Zo waren er in de oudheid de herders die de stok gebruikten om dieren aan te sturen en roofdieren op afstand te houden. Waarschijnlijk al ver voordat de Romeinen of Egyptenaren de loopstok bedacht hadden.

Doorontwikkeling van de wandelstok in de 17e eeuw

In de loop van de 17e eeuw werd de wandelstok steeds meer een statussymbool voor de mannen van de elite in de samenleving. Zonder zijn stok voelde de gentleman zich naakt. Veelal de rijkere burgers hadden dure exemplaren waarbij een zilveren of ivoren knop bevestigd was. Deze bijzondere wandelstokken deden het ook goed om indruk te maken bij zakelijke contacten of bij het geven als cadeau. In deze periode ontstonden er ook wandelstok met zitjes. Zo kon men uitrusten tijdens jachtpartijen of paardrenwedstrijden. Maar naast dat de wandelstok in de geschiedenis diende als pronkstuk tegenover zijn medemens, diende de stok ook vaak als wapen ter zelfverdediging.

Wandelstok als wapen

In deze periode is ook de wandelstok met verborgen wapen ontworpen, in de vorm van een zwaard of zelfs een geweer. Vooral in de 17e eeuw lagen rovers, straatbendes of zwerfdieren op de loer om jouw als gentleman te beroven of te bijten. Met een aangepaste stok waarin een wapen verborgen zat kon je jezelf dan goed verdedigen. Bestond jouw wandelstok niet uit een zwaard of wapen? Dan was de stok op zichzelf al goed te gebruiken om jezelf mee te verdedigen. Een goed gerichte slag met de stok kon een vijand uitschakelen of een ledemaat breken.

geschiedenis wandelstok

Begin 20e eeuw

De wandelstok bleef tot diep in de 20e eeuw populair, mede doordat Charlie Chaplin zwaaide met zijn whangee op het witte doek: dit was een simpele bamboestok met gebogen greep. Ook in de eerste wereld oorlog was de wandelstok nog een accessoire die door de rijkere burgers gebruikt werd. Na de eerste wereldoorlog zag je dat de wandelstok langzaamaan uit het straatbeeld verdween.

Hedendaags gebruik van de wandelstok

Tegenwoordig worden wandelstokken voornamelijk gebruikt voor loopondersteuning. Waar de wandelstok in de geschiedenis zichzelf ontpopt heeft tot statussymbool, is de stok weer terug waar deze in eerste instantie voor bedoelt was. Om toch met de tijd mee te gaan heeft de wandelstok zich ontpopt tot een combinatie van functionaliteit en klasse. Daarom heeft Wandelstokkopen.nl stokken in het assortiment die, naast dat ze functioneel zijn, ook kleurrijke printjes bevatten. Bekijk eens de verstelbare- of de opvouwbare wandelstokken. Zo kun je sjiek voor de dag komen!

Wandelstok kopen?

 

 • wandelstok met zitje polo bruin

  Classic Canes Wandelstok met zitje – Polo – Bruin

  5 Reviews  59,95
 • wandelstok verstelbaar zwart bloemen

  Classic Canes Verstelbare wandelstok – Zwart – Bloemen – Tea Party

  7 Reviews  54,95
 • leren wandelstok met zitje bruin county

  Classic Canes Wandelstok met zitje – Bruin – Leer – Extra brede zitting

  2 Reviews  84,95
 • beukenhout wandelstok bordeauxrood

  Classic Canes Wandelstok beukenhout – Bordeauxrood

  1 Review  42,50
De waardering van www.wandelstokkopen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 172 reviews.