Voor 18:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Gratis verzending binnen NL & BE
30 dagen retourrecht
9,7
201 reviews
9,7
201 reviews

Hoe gebruik je Nordic Walking stokken?

Start niet te enthousiast

Risico: overbelasting van het hele lichaam
Tip van Wandelstokkopen.nl: Nordic Walking rustig en verantwoord opbouwen

Wandelen met Nordic Walking stokken is erg leuk maar overbelasting door een enthousiaste start komt helaas veel voor. Mensen beginnen te gretig en onderschatten de zwaarte van Nordic Walking. Mensen die net beginnen denken vaak: dit gaat lekker. Ze voelen niet wat het wandelen met het lichaam doet.

Nordic Walking lijkt op gewoon wandelen, maar je gebruikt niet alleen je benen, maar ook je armen, schouders en rug. Tijdens het wandelen met Nordic Walking stokken gebruikt je veel meer spieren en verbruik je 30 procent meer energie. Door deze onderschatting loop je snel een blessure op.

 

Wat als je je stok niet goed afstelt op juiste hoogte?

Risico: schouders verkrampen en raken overbelast
Tip van Wandelstokkopen.nl: juiste stoklengte kiezen, afgestemd op lichaamslengte en terrein

Een te lange stok zet de draai van het bovenlichaam op slot. Doordat je het bovenlichaam op slot zet kun je de normale armbeweging niet maken. Dat zorgt voor overbelasting van voor de schouders en de nek. De lengte van de Nordic Walking stok is afhankelijk van het trainingsdoel dat je kiest, van je lichaamslengte, maar ook van de ondergrond (vlak of heuvels, asfalt of rul zand).

In de regel is de stoklengte 0,68 x de lichaamslengte. In sommige gevallen mag daarvan worden afgeweken. Iemand die stijf en stram is in de wervelkolom is in het begin misschien beter af met een iets langere stok. Je mag in dat geval met maximaal 5 centimeter naar boven afronden. De lengte van de stok bepaald de effectiviteit van de stok. Alleen bij de juiste lengte heb je een goede krachtoverbrenging op de stok. De lengte van de stok luistert dus heel erg nauw.

 

Zorg dat je je stokken goed vastpakt

Risico: onderarmen verkrampen als je je stok niet goed vast hebt.
Tip van Wandelstokkopen.nl: Nordic Walking stok alleen vastpakken bij afzet naar achteren

Tijdens het lopen met Nordic Walking stokken moet je de stokken vasthouden en dat kan leiden tot overbelasting van de onderarm. Zeker bij wandelstokken zonder verstelbare polsriempjes (zorgt ervoor dat de stok aan je hand blijft hangen als je hem loslaat) kan dat gebeuren, die moet je immers altijd vasthouden.

Doordat je de stokken altijd moet vasthouden kan de spanning in de onderarm oplopen. Hierdoor kunnen RSI-achtige klachten ontstaan. Gelukkig zijn alle Nordic Walking stokken van Wandelstokkopen.nl voorzien van verstelbare polsriempjes.

De truc is nu om de stok afwisselend vast te pakken en los te laten. Aan het einde van de afzetbeweging, bij het naar voren halen van de hand, moet je de stok loslaten en pas vóór weer vastpakken. Als je daar moeite mee hebt, probeer dan eens te lopen zonder de stokken vast te pakken. Je zult merken dat bij de snelle armbeweging naar voren, je hand automatisch weer dichtgaat.